Merpati, Gagak ke Helang?

Wednesday, February 3, 2010

Assalamualaikum w.b.t

Kepada sahabat-sahabat yang akan berjuang merebut tempat dalam acara boling yang akan dipertandingkan pada 6 Februari 2010 dinasihatkan agar tidak terlalu emosi dengan apa yang berlaku. Pihak admin baru sahaja selesai membaca luahan perasaan dan komen druangan shoutbox.

Beberapa luahan ini hanyalah berbentuk bersifat peribadi dan ia tidak seharusnya berlaku sebagai a tidak pernah berlaku. Sebagai contoh luahan dan ketidakpuasan beberapa guest yang masuk adalah berbunyi seperti tidak puas hati jika pasukan yang dipilih itu adalah yang boleh beraksi.

Kenapa perlu diadakan pilihan secara rawak? Kalau dipilih, semua orang bersetuju ke? Jangan kerana kita mahukan lepas diri jadi perlu melibatkan orang lain. Jadi kalau mahu pasukan itu hebat, pergi berlatih dan bukannya menunding jari pada orang lain kerana pasukan lawan hebat.

Saya sebagai admin ingin memberitahu bahawa, dalam boling ini kemenangan bergantung pada nasib dan bukannya kepandaian pemain itu sendiri. Pemain profesional sekali pun pernah buat silap jadi jika buat pilihan memilih kumpulan sendiri itu tidak menjadi masalah.

Apakah alasan pada perlawanan lalu dijadikan sebagai ukuran kerana gagal untuk menyaingi pasukan lawan? Jangan kita memandang rendah kepada pasukan lawan sebaliknya perlu fokus kepada kepada setiap lontaran. Tidak kiralah sama ada dia adalah atlet, amatur mahu pun profesional. yang penting kita harus fokus dalam setiap lontaran. Jangan kerana kalah, memberi sebab bahawa pasukan lawan itu handal. Tahukah anda bahawa pasukan lawan itu handal?

Mereka handal pun sebab setiap minggu mereka pergi berlatih dan bukannya mahu menyalahkan orang lain sebab lontaran masuk longkan. Muhasabah diri kenapakita tidak sehandal dengan lawan. Kita bersaing perlu mempunyai target dan keyakinan diri. Belajar bersaing dengan pasukan lawan dan jangan dengki kerana dalam boling ini kita harus bertenang dalam setiap lontaran. Barulah hasil kita ada.

Pasal merpati itu tidak diketahui siapa merpati dan siapa gagak. Tiada istilah berhnneymoon kecuali jika ada yang terkena atas batang hidung. Tidak diketahui pula dalam team ni ramai yang berpasangan. Baguslah kalau sudah ada yang mempunyai pasanagan. Kita doakan mereka cepat kahwin agar ikatan mereka suci dan direstui oleh Allah.

Sebagai manusia kita harus menilai diri kita dan kita tidah seharusnya menolak fitrah yang ada pada kita

Mereka yang melenting kadang-kadang tidak terlibat dalam boling pun tapi banyak kerenahnya. Ada beberapa individu yang suka buat kacau tapi mengalahkan rang yang mahu berkhidmat. Usahlah menyalahkan orang lain sedangkan kesalahan itu datangnya dari kita dan sifat kerahsian itu tidak penah dijaga.

0 Comments:

Streaming